Wysoka Jakość i Gwarancja Smaku

Tradycyjne smaki              w butelce

Żurek śląski

Nazwa żur pochodzi od słowa sauer, co znaczy kwaśny, ukiszony, zakwaszony. Na naszych stołach spotykany od XIII wieku. Jego smak jest kwaśny, lekko czosnkowy, o właściwym zapachu i aromacie przypraw.

 

Należy wspomnieć o jego korzystnych właściwościach. Wpływa pozytywnie na równowagę kwasowo – zasadową w naszym organizmie. Jest bogatym źródłem witamin  i probiotyków. Nasz żurek śląski , to tradycyjnie, naturalnie kiszony zakwas do sporządzania zup.

 

Kiszony na mące żytniej z otrębami według dawnej, sprawdzonej receptury, której tradycja sięga ponad 30 lat. Z kiełbasą czy też boczkiem podsmażonym na cebulce oraz z dodatkiem  ziemniaków zapewnia smaczne danie. Wariacje jego podawania
i smakowania są duże...., smacznego.

Naturalnie kiszony zakwas do sporządzania zup but. Pet 0,5 l - Smak kuchni staropolskiej
Sposób przygotowania: zawartość wlać (ilość wg upodobań smakowych) do wywaru mięsno-jarzynowego i zagotować. Podawać z ziemniakami, jajkiem lub kiełbasą.

Przechowywać w temperaturze: +2C do +14C

Składniki: woda, mąka żytnia z otrębami, sól, czosnek, przyprawy

Wartość odżywcza w 100 ml produktu:

wartość energetyczna 180kJ / 43 kcal
tłuszcz 0,1 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g
węglowodany 8,8 g
w tym cukry < 0,1 g
białko 0,9 g
sól 1,3 g

       

Żurek, to naturalnie kiszony zakwas do sporządzania zup. Kiszony na mące żytniej z otrębami. Jest odpowiednio ukwaszony, aromatyczny

zobacz naszą ofertę